SKAPA NYA VANOR

Nya vanor

Vetenskapen om att skapa nya vanor: hur får man dem att fastna? 

Nu när det är nytt år, tittar jag tillbaka lite på vilka nyårslöfte vi gjorde för 2017. Införde vi några av dem? Gör vi dem fortfarande? Ett nyårslöfte är ju faktiskt ”bara” en ny vana som egentligen kan etableras när som helst under året. Men vi vill gärna ge oss själv en deadline, något datum som känns som en nystart när vi bestämmer oss för att prova något nytt, eller ändra en gammal vana som inte fungerar för oss.

Omkring 40% till 45% av det vi gör varje dag känns som ett beslut, men det är faktiskt vana. Vanor är viktiga inte bara i våra liv, utan även inom företag. De senaste 10 eller 15 åren har där varit en explosion i forskning där man tittar på organisatoriska rutiner eller organisationsvanor och försöker förstå hur de påverkar hur arbetet blir gjort. Det vi har lärt oss är att en stor del av huruvida ett företag lyckas eller misslyckas är inte baserat på de stora strategibeslut som människor gör, utan på de vanor som uppstår inom organisationen.

För att stödja dig i processen med att skapa nya vanor, vill jag dela med mig denna podcasten från Harward Review med författaren Charles Duhigg (The Power of Habit: Why we do what we do in life and business) – där vi får höra att varje vana har tre nyckelkomponenter: en signal/inspiration, en rutin och en belöning.

Duhigg berättar att de flesta fokuserar på rutinen bakom den önskade vanan, men det är faktiskt signalen och belöningen som formar det slutliga resultatet. Att fokusera på enbart på beteendet leder ofta till att våra resolutioner misslyckas.

En medveten tanke om vad du skulle vilja göra annorlunda förekommer i prefrontala cortex, där nya tankar behandlas. Det är här arbetsminnet är beläget, och många av oss lägger stor belastning på den här delen av hjärnan när vi försöker att jonglera våra upptagna liv. David Allans citat från Getting Things Done, som säger att ”din hjärna är till för att generera idéer, inte för att hålla dem” är baserad på tanken att vi behandlar sådana tankar i prefrontala cortex, men de får inte stanna där.

När en vana blir automatisk flyttas den till basilika ganglierna, som ligger i hjärnans mitt. Det betyder att det nu är mer permanent inrymt i din hjärna, och har blivit en del av din rutin.  För att få vanan in i basilika ganglierna, måste du fokusera på signalen och belöningen, snarare än själva beteendet. Det finns många bra sätt att göra det, som t.ex. att lägga till påminnelser på din telefon, rekrytera en partner som hjälper och pushar dig, eller rida på en redan befintlig vana.

Det finns många nya appar och program som är utformade för att utlösa signal- och belöningssystemet. Här är en lista med några jag har fått rekommenderade till mig:

Habit Bull – Detta är en gratis vane-app som ger påminnelser, motiverande citat och möjlighet att spåra din vana. Den innehåller också en intressegrupp av likasinnade människor som försöker uppnå samma mål som du.

Strides – Det bästa med denna gratis-appen är att den låter dig hantera ett större mål genom att bryta ner det i mindre, smidiga bitar. Detta är ett utmärkt alternativ för dem som tenderar att bli överväldigade med stora uppgifter.

Go F *** ing do it – På den här webbplatsen kan du välja en vana, en summa pengar att investera för att uppnå det, en deadline och ett vittne. Om du inte slutför målet, förlorar du dina pengar.

TimeStats – Om ett av dina mål är att öka personlig produktivitet, är TimeStats en utmärkt motivator. Det är en Chrome-tillägg som håller reda på hur mycket tid du spenderar på webbplatser du besöker. Bara att veta att du spårar din egen tid kan vara en bra påminnelse, eller signal, för att hålla fokus.

Habitica – Denna app hjälper till att skapa en vana genom spelifierat lärande – du vänder dina personliga segrar och förluster till en del av spelet som ingår i ett socialt nätverk av andra spelare.

 

Lycka till med dina nya vanor!

 

 

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube