![Ordningskonsultens Expertkolumn 72](https://www.ordningskonsulten.com/wp-content/uploads/2021/08/Ordningskonsultens-Expertkolumn-72-700x700.jpg)
Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!
Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.
Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.
Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!
Här kommer veckans fråga!
Hej!
Jag driver ett företag och vill vara säker på att jag gör mitt till att mina anställda kan ha bra balans mellan arbete och fritid. Corona gör det givetvis inte lättare… Det blir lätt rörigt och lite smått förvirrat. Vad föreslår du?
Hälsningar,
Michael K.
Svar:
Vad glad jag blir att du bryr dig om dina anställda! Men istället för att sträva efter illusionen av balans mellan arbete och fritid, eller “livspusslet”, tänker jag att vi skall sträva efter en bra arbete-fritid-integration eller samverkan. Att försöka uppnå en perfekt blandning är omöjligt att uppnå och ofta slöseri med tid. ”Balans” innebär att du befinner dig i ett statiskt tillstånd, perfekt balanserad mellan två punkter. Tänk dig vilken ansträngning som krävs för att hålla den balansen… Vems liv är så? Ingenting är statiskt och du kommer alltid att vara på ena sidan av mittlinjen eller den andra.
Alldeles för många företag påstår sig värdesätta ”livskvalitet” eller ”balans mellan arbete och privatliv”, medan de rynkar på pannan över anställda som är borta från sina datorer för länge, inte svarar på mejl på kvällen, eller arbetar flexibla timmar för att hantera sina barn och sina jobb.
Här är en värdefull övning att göra innan du börjar skapa några policyer : ta reda på vad som verkligen är viktigt. Särskilt i dessa dagar …
Om arbetet är gjort i tid och inom budget, och dina medarbetare är nöjda, är inte det målet?
Så länge dina kärnvärden upprätthålls, gör inte efterlevnaden av regler viktigare än att stödja och och ta hand om ditt team.
Fråga dig själv – eller, ännu bättre, fråga ditt team – vad de behöver för att prestera bäst. Om reglerna är föråldrade och besvärliga, ompröva dem.
Gör inte systemet eller reglerna viktigare än resultatet: ett lyckligt, produktivt och organiserat team som håller ditt företag hälsosamt!
Veckans inspiration:
”Gör saker så enkla som möjligt, men inte enklare.”
– Albert Einstein