![Ordningskonsultens expertkolumn 42, Lokaltidningen_Sydsvenskan_Bonnier News](http://www.ordningskonsulten.com/wp-content/uploads/2020/02/Ordningskonsultens-expertkolumn-42-Lokaltidningen_Sydsvenskan_Bonnier-News.jpg)
Tidningen Hallå har omvandlats till Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News! Ordningskonsulten stannar kvar som expertkolumnist, med utökad läsarskara.
Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.
Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.
Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!
Här kommer veckans frågor!
Fråga 1:
Här kommer ett problem: 20 flyttlådor med ”diverse” som inte öppnats på fyra år. Var och hur börjar man? Det lär ju bli kaos efter ett tag när man börjat plocka ur och sortera…
”Frågar för en vän ?”
Svar:
Boka in en tid med dig själv t.ex. varje söndag förmiddag, tills du gått igenom alla lådorna. Sätt en timer, bestäm dig för hur lång tid det får ta att ta beslut om sakerna. Var lite hård mot dig själv, ÄR det här något jag verkligen använder och/eller tycker mycket om? Med tanke på att sakerna legat nerpackade i 4 år, är chansen ganska stor att det mesta nog borde få svaret “nej”.
Tillåt dig själv några lådor med minnessaker, resten skall antingen placeras i sitt nya hem direkt, eller skänkas/säljas/kastas omgående. Ha några tomma lådor för detta, så att sakerna inte hamnar i högar på golvet eller bordet. Det är ok att ha en “kanske” låda, som du kan gå igenom en gång till när du är klar med att packa upp. Se bara till att inte allt hamnar där!
Fråga 2:
Hej! Jag var på en av dina föreläsningar och du pratade om hinder som försvårar det för oss. Vad var de?
~Sasha
Svar:
TEKNISKA HINDER – mekaniska misstag i en persons organisering som är lätta att ändra på. T.ex. att inte förvara sina saker där de används eller att helt enkelt ha för mycket grejer.
EXTERNA HINDER – faktorer utanför ens egen kontroll, såsom för mycket att göra på arbetet, osamarbetsvilliga familjemedlemmar, eller för lite utrymme.
PSYKOLOGISKA HINDER – gömda karaktärsdrag som saboterar ens organiseringssystem, hur mycket vi än försöker. Det kan vara att du känner en trygghet med mycket saker omkring dig och får ångest när du måste göra dig av med något.
Det är inte alltid nödvändigt att lösa alla dessa frågor, du behöver bara identifiera att de finns och sen bygga ett system runt dem, som fungerar för dig.